1.1.7.1 Hjernehinnene

Hjernehinnene (Fig. 11) er tynne membraner som har til funksjon å fysisk beskytte sentralnervesystemet og omliggende blodårer. Vi har tre lag med hjernehinner. Det er:

  • dura mater (latin for «sterk mor»)
  • arachnoid mater (omtalt som «arachnoidea»)
  • pia mater (latin for «forsiktig mor»)

Dura mater ligger ytterst og består av to lag, der den ytre delen er festet til innsiden av kraniet. Under dura mater finner vi arachnoidea. Denne danner et spindelvevformet nettverk som fester seg til den innerste hjernehinnen, pia mater. Pia mater ligger direkte mot hjernen.

Mellom arachnoidea og pia mater har vi et hulrom som er fylt med cerebrospinalvæske. Dette kalles subarachnoidalrommet. De samme membranene har vi i ryggmargen, men dura mater er da ikke festet til ryggvirvlene.

Bedøvelse som blir gitt epiduralt, gis utenfor dura mater i omliggende vev. Bedøvelse som gis spinalt gis i subarachnoidalrommet og blir blandet med cerebrospinalvæsken. Slik bedøvelse vil i større grad hemme flere nerveceller i ryggmargen enn den som gis epiduralt. I og med at cerebrospinalvæsken sirkulerer, vil bedøvelse gitt spinalt kunne vandre kranialt, altså i retningen mot hodet. Denne vandringen av bedøvelse er det viktig å følge med på for å passe på at den ikke vandrer for langt, opp til medulla oblongata. Teoretisk sett kunne man da risikere å bedøve kardiovaskulært og respiratorisk senter. Dette kan bl.a. føre til bortfall av sirkulasjon og overordnet sirkulasjonsregulering.

Fig.11 Hjernehinner